Ägarrådets protokoll 11 oktober 2024
Dagordning
- 1 § Sammanträdets öppnande, dagordningens fastställande och val av justeringsperson
- 2 § Föregående protokoll
- 3 § Verksamheten – förebyggande och räddning
- 4 § Ekonomi
- 5 § Fastigheter
- 6 § Arbete med att ta reda på eventuell förekomst av PFAS och andra farliga ämnen i anslutning till nuvarande och tidigare brandstationer och brandövningsplatser
- 7 § Övriga frågor
Organ
Ägarråd.
Datum och plats
11 oktober 2024. Digitalt Teams.
Närvarande vid mötet
Sundsvalls kommun
Lisa Tynnemark (S)
Oskar Brusell (M)
Timrå kommun
Tony Andersson (M), mötesordförande
David Forslund (T)
Kommundirektörer
Lennart Andersson, Sundsvalls kommun
Peter Ekström, Timrå kommun
Mattias Robertsson Bly, Ånge kommun
Förbundsdirektionen
Åsa Ulander (S)
Pirjo Jonsson (S)
MRF förvaltning
Per Silverliden
Mats Bergmark
Tora Åström
Henrik Arvola
Justering och sekreterare
Lisa Tynnemark, justerande. Per Silverliden, sekreterare.
Protokollet omfattar §§ 1-7.
1 § Sammanträdets öppnande, dagordningens fastställande och val av justeringsperson
Sammanträdet öppnades. Dagordningen fastställdes. Att jämte ordföranden justera dagens protokoll valdes Lisa Tynnemark.
2 § Föregående protokoll
Det fanns inga synpunkter på föregående protokoll. Protokollet lades till handlingarna.
3 § Verksamheten – förebyggande och räddning
Förvaltningen informerade om frågor inom följande verksamhetsområden.
- Sammanfattning verksamheten 2020 – 2023,
- Verksamheten hittills under 2024,
- Bedömning verksamhetens utveckling 2025 – 2027,
- Särskilt om pandemins inverkan på verksamheten,
- Särskilt om GRIB-utbildningen (grundutbildning för RIB-personal),
- Särskilt om verksamheten vid Räddningsregion Mittnorrland,
- Särskilt om räddningstjänst under höjd beredskap, och
- Särskilt om personalförsörjning som en förutsättning att bedriva verksamheten.
Antalet inträffade händelser som Medelpads räddningstjänstförbund (MRF) larmas på har varit ganska konstant de senaste åren, runt 2 000 per år, och så ser det ut att bli även under 2024. Antalet händelser med stor påverkan på hälsa, miljö eller egendom – till exempel stora byggnadsbränder och omfattande skogsbränder – har varit färre under 2024 än vad som är vanligt.
Den nationella GRIB-utbildningen har startats upp vid MRF Skyddscenter Fillan. Arbetet har varit omfattande för att förbereda för utbildningen, både vad gäller att rusta MRF Skyddscenter Fillan med utbildningsanordningar och andra förbättringar som behövs samt rekrytera och utbilda personal för uppdraget. GRIB-utbildningen kommer att ge MRF viktiga intäkter och möjligheter till ytterligare utveckling av utbildningsanläggningen.
Arbetet med att bygga upp räddningstjänst under höjd beredskap (RUHB) har inletts. Räddningstjänstorganisationerna i varje län har fått statliga medel för planeringsstöd och utbildningssamordning motsvarande 1,5 årsarbetskrafter för ett normalstort län. Dessa resurser finns för Västernorrlands län vid MRF. Hittills har arbetet gått ut på att lägga grunden för krigsplanering samt förbereda för utbildning av anställd personal, såväl heltid som RIB, och mottagande av civilpliktig räddningspersonal.
Likt flertalet andra räddningstjänstorganisationer får MRF allt svårare att anställa brandmän som har genomgått yrkesutbildningen Skydd mot olyckor (SMO). Nationellt är det för få som examineras från utbildningen. Andelen kvinnliga elever vid SMO är cirka 15 procent och andelen med utomnordisk härkomst är ännu lägre, vilket innebär att räddningstjänstorganisationerna i landet har en stor utmaning i att leva upp till en bra nivå avseende jämställdhet och mångfald kopplat till personalsammansättningen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är ansvarig för att bedriva utbildningen. SMO håller på att ses över av myndigheten, både när det gäller antagningskrav och innehåll. Vad som hittills har kommit fram av översynen är att det föreslås en kortare variant av utbildningen för sökande som sedan tidigare har GRIB eller civilpliktsutbildning för räddningspersonal.
4 § Ekonomi
Förvaltningen informerade om följande ekonomifrågor.
- Utfall per den 31 augusti 2024
- Prognos för helåret 2024
- Ekonomisk plan 2025 – 2027
- Särskilt om arbetet i ekonomigruppen
- Särskilt om aktiviteter för upprätthållande av en stabil ekonomisk situation över tid – kostnadskontroll och arbete för ökade intäkter
- Särskilt om risker som kan vara kostnadsdrivande framöver.
Ekonomin är i balans och förutsättningarna är goda för MRF att behålla en stabil ekonomisk situation under de närmaste åren. Det ackumulerade negativa balanskravsresultatet om cirka -6 700 000 kronor för åren 2021 – 2023 har återställts genom att åberopa synnerliga skäl, vilket fastställdes av direktionen genom beslut den 9 april 2024. För budgetåret 2024 visar prognosen på ett positivt balanskravsresultat. Resultatet prognostiserades per den 31 augusti 2024 bli 1 453 000 kronor för helåret.
Arbetet tillsammans med ekonomicheferna/-direktörerna i ägarkommunerna i den så kallade ekonomigruppen för MRF fungerar bra. I det arbetet finns förutsättningar att fördjupa sig i viktiga ekonomiska förhållanden för förbundet. Det pågår ett strukturerat arbete inom förbundet gällande god kostnadskontroll in om organisationen. Samtliga chefer med ekonomiansvar är del i detta arbete.
Intäkterna avseende GRIB-utbildningen har i början av året bedömts till nästan 1 500 000 kronor. I samband med den senaste tertialredovisningen har denna prognos höjts till drygt 2 700 000 kronor. Den del av kostnaderna vid MRF som är mest osäker är åtgärder för provtagning av ämnen i mark och grundvatten (bland annat PFAS-ämnen) med anledning av förelägganden i anslutning till nuvarande och tidigare brandstationer och brandövningsplatser.
5 § Fastigheter
Förvaltningen informerade om arbetet med fastighetsfrågor enligt följande.
- Ny räddningsstation i Sundsvall
- Ny räddningsstation i Liden
- Ny ledningsbyggnad för SOS Alarm AB och Räddningsregion Mittnorrland (i vilken MRF är en del)
- Ombyggnad av Ånge brandstation (avseende räddningscentralen)
- Särskilt om avtalsförhållanden gällande förhyrning av fastigheter av ägarkommunerna (bland angående principer för indexreglering och tillgång till medel för förbättringar).
En förnyad förstudie avseende ny räddningsstation i Sundsvall kommer att startas upp inom de närmaste månaderna. Denna förstudie kommer bland annat behandla lokalisering. Den nya räddningsstationen i Liden är invigd och i drift. Första spadtag kommer att genomföras inom några dagar för ny ledningsbyggnad invid Timrå räddningsstation. En modernisering av räddningscentralen i Ånge brandstation kommer att genomföras med delfinansiering av MSB. Detta arbete är starkt kopplat till RUHB.
MRF:s förhyrning av fastigheter görs genom avtal lika dem som andra externa kunder sluter med ägarkommunerna. Förbundet är en egen juridisk person och detta förhyrningssätt är också det vanligaste bland räddningstjänstförbund. Detta innebär också att justeringar av hyresnivåerna görs med hjälp av ett i avtalen bestämt index och inte direkt med beaktande av kostnadsutvecklingen för fastighetsägaren.
6 § Arbete med att ta reda på eventuell förekomst av PFAS och andra farliga ämnen i anslutning till nuvarande och tidigare brandstationer och brandövningsplatser
Förvaltningen informerade om följande frågor kopplat till arbetet med miljöutredningar.
- Miljöutredningar - vad räddningstjänstförbundet har gjort hittills och vad som händer framöver
- Särskilt om PFAS-ämnen
- Särskilt om miljöutredning gällande Timrå gamla brandstation
- Särskilt om omfattning av arbetet i sin helhet
- Särskilt om vilka faktorer som kan innebära att arbetet blir mer kostnadsdrivande än vad som kan förutses idag.
MRF har fått ett flertal förelägganden gällande att bedöma möjlig negativ miljöpåverkan, bland annat förekomst av PFAS-ämnen, i anslutning till nuvarande och tidigare brandstationer och brandövningsplatser. Förbundet har anställt en miljöstrateg i att vara specialist på miljöfrågor och andra naturrelaterade verksamhetsområden. Anställningen har möjliggjorts när MRF:s biträdande förbundschef, som har haft ett uttalat ansvar inom dessa områden, gått över på halvtid. Kostnader för konsulttjänster, annat än för provtagningsarbetena, undviks.
Arbetet som föreläggandena avser omfattar miljöutredningar, provtagningar i mark och grundvatten samt sammanställande bedömningar kopplat till de angivna platserna. Det kan också bli aktuellt att sanera mark i ett senare skede. Inget av de ärenden som förelagts MRF att hantera har ännu avslutats. Provtagningarna är förknippade med avsevärda kostnader. Skulle det bli fråga om saneringsåtgärder handlar det om stora belopp.
7 § Övriga frågor
Inga övriga frågor.
Publiceringsdatum:
Senast publicerad:
Typ av dokument: Ägarrådets protokoll
Sammanträdesdatum: 11 oktober 2024
Förvaringsplats av protokollet: Brandstationen Sundsvall
Datum för uppsättande: 15 april 2025
Datum för nedtagande: 26 april 2025
Kontakta
Medelpads räddningstjänstförbund
Telefon: 060-12 32 00
E-post: kontakt@rtjmedelpad.se