Direktionens protokoll 7 februari 2025

Närvarande

Direktionens ledamöter och ersättare som var närvarande på mötet.

Direktionens ledamöter
Åsa Ulander, ordförande (S)
Stefan Broman (S)
Carina Staf (S)
Jan-Erik Iversen (M)
Sven Bredberg (M)
Pirjo Jonsson, vice ordförande (S)
Björn Könberg (S)
Björn Hellquist (T)
Åke Nylén (S)

Direktionens ersättare
Niclas Burvall (S)
Klara Hedin (V)
Anna Edin (C)
Miriam Monsell (KD)
Bertil Sidh (SD), tjänstgörande
Lars-Olof Larsson (VF), tjänstgörande

Tjänstepersoner
Per Silverliden, förbundschef
Mats Bergmark, biträdande förbundschef
Sarah Faxby-Bjerner, HR-chef och chef verksamhetsstöd
Tora Åström, chef förebyggande avdelningen
Helen Olofsson, kommunikatör
Catarina Andersson, administratör
Thomas Hansson, enhetschef
Karl Groves, gruppchef
Andreas Wedin, brandinspektör

Fackliga organisationer
Sven Åkerlund, Vision
Mattias Persson, Kommunal

Justering och sekreterare
Att jämte ordförande Åsa Ulander justera dagens protokoll valdes Sven Bredberg. Sekreterare är Catarina Andersson.

1 § En tyst minut för Roger Öberg

Ordföranden inledde sammanträdet med att informera om att ersättaren i direktionen Roger Öberg har avlidit och mindes honom genom några ord om hans gärning bland annat i direktionen. Hon utlyste en tyst minut för Roger Öberg.

2 § Sammanträdets öppnande, dagordningens fastställande och val av justeringsperson

Ordförande öppnade mötet.

Dagordningen fastställdes.

Till justeringsperson valdes Sven Bredberg.

3 § Föregående protokoll

Det fanns inga synpunkter på föregående protokoll. Protokollet lades till handlingarna.

4 § Beslut om årsredovisning 2024

Direktionen beslutar

att godkänna årsredovisning 2024.

Bakgrund

Medelpads Räddningstjänstförbund (MRF) ska för varje år ta fram en årsredovisning. Detta framgår av 13 § förbundsordningen. Eftersom MRF, enligt kommunalförbundslagen (1985:894) är att anse som en egen kommun, gäller de kommunala redovisningsreglerna fullt ut. Det upprättas två tertialredovisningar med tertialbokslut och en årsredovisning med årsbokslut. Det är direktionen som beslutar om tertialredovisningar och årsredovisning.

Ärendet

Det är årsredovisning 2024 som ska godkännas. Dokumentet följer till sitt innehåll i huvudsakliga delar den struktur som anges i Rådet för kommunal redovisnings publikation Rekommendation R15 Förvaltningsberättelse oktober 2019.

Ärendets tidigare handläggning

Delårsredovisning 1 2024 godkändes av direktionen den 31 maj 2024. Tertialredovisning 2 2024 godkändes av direktionen den 27 september 2024.

Förvaltningens övervägande

Förvaltningen har tagit fram ett förslag till årsredovisning 2024. Bedömningar har gjorts avseende måluppfyllnad inom verksamhet och ekonomi. En förvaltningsberättelse har tagits fram. Resultat- och balansräkning redovisas. Årets resultat är +5,27 miljoner kronor, vilket innebär att MRF bedöms nå upp till målet angående god ekonomisk hushållning. Måluppfyllelsen generellt när det gäller verksamhetsmålen bedöms som god.

Förslag till uppföljning

Årsredovisning 2024 följs upp i ägarrådet och i ägarkommunernas koncernredovisningar.

Arbetsutskottet

Arbetsutskottet har ställt sig bakom förvaltningens förslag.

5 § Beslut om godkännande av förbundschefens självdeklaration beträffande internkontroll 2024

Direktionen beslutar

att godkänna att förvaltningen får översända förbundschefens självdeklaration för internkontroll 2024 till ägarkommunerna.

Bakgrund

MRF följer i tillämpliga delar de styrprinciper som fastställts av Sundsvalls kommun när det gäller internkontroll och därmed det av kommunfullmäktige i Sundsvall fastställda internkontrollreglementet. Varje nämnd, för MRF:s del direktionen, ska för uppföljningen godkänna en årlig redovisning av den interna kontrollen. Redovisningen ska därefter översändas till ägarkommunerna för att vara tillgänglig i kommunkoncernernas uppföljningsarbete.

Ärendet

Det är förbundschefens självdeklaration för internkontroll 2024 som ska godkännas för översändande till ägarkommunerna.

Ärendets tidigare handläggning

Översändande av förbundschefens självdeklaration för internkontroll 2023 till ägarkommunerna godkändes av direktionen den 9 februari 2024.

Förvaltningens övervägande

Förbundschefen har tagit fram en självdeklaration för internkontroll 2024 angående bedömningen hur det står till med den förvaltningsmässiga styrningen och uppföljningen av organisationen. Självdeklarationen har föredragits för arbetsutskottet och förbättringsområden har särskilt uppmärksammats vid föredragningen. Övriga delar av internkontroll 2024 översänds senare.

Förslag till uppföljning

Självdeklarationen för internkontroll 2024 följs upp genom en åtgärdsplan som upprättas för att hantera förbättringsbehov som framkommer och genom förbundets samlade internkontrollverksamhet.

Arbetsutskottet

Arbetsutskottet har ställt sig bakom förvaltningens förslag.

6 § Beslut om verksamhetsplaner kopplade till MRP 2025 – 2027 och handlingsprogram 2024 – 2027

Direktionen beslutar

att godkänna arbetsmiljöplan 2024 – 2027 uppdaterad 2025, ekonomiförsörjningsplan 2025, internkontrollplan 2025, likabehandlingsplan 2024 – 2027 uppdaterad 2025, miljö- och hållbarhetsplan 2025 samt tillsynsplan 2025.

Bakgrund

MRF har i sin mål- och resursplan (MRP) för 2025 – 2027 angivet att det är direktionen som ska besluta om verksamhetsplanerna arbetsmiljöplan, ekonomiförsörjningsplan, internkontrollplan, likabehandlingsplan samt miljö- och hållbarhetsplan. Till handlingsprogram 2024 – 2027 är en tillsynsplan kopplad och som också ska beslutas av direktionen. Angivna verksamhetsplaner kan gälla för ett kalenderår eller vara fleråriga. Gäller det senare och en sådan plan är inne på sitt andra år eller är längre fram under sin giltighetstid, ska en sådan plan ändå tas upp för beslut de övriga åren för att vid behov revideras och uppdateras.

Ärendet

Det är de ovan angivna sex verksamhetsplanerna som ska godkännas. Arbetsmiljöplan och likabehandlingsplan gäller för 2024 – 2027 och är uppdaterade 2025. Övriga verksamhetsplaner är ettåriga och gäller för 2025.

Ärendets tidigare handläggning

Angivna verksamhetsplaner 2024 beslutades av direktionen den 9 februari respektive 9 april 2024.

Förvaltningens övervägande

Förslagen till verksamhetsplaner har tagits fram av företrädare för verksamheten som arbetar med de aktuella frågorna. Arbetsmiljöplanen har tagits fram genom behandling i arbetsmiljögruppen. Förvaltningens bedömning är att innehållet i planerna är väl avvägt kopplat till de mål som anges i MRP 2025 – 2027 och handlingsprogram 2024 – 2027 som berör respektive verksamhetsområden.

Förslag till uppföljning

Resultatet av arbetet, kopplat till innehållet i verksamhetsplanerna, följs upp i samband med delårsrapporterna 1 och 2 2025 samt vid årsredovisning 2025.

Arbetsutskottet

Arbetsutskottet har ställt sig bakom förvaltningens förslag.

7 § Beslut om ansökan om medlemskap i Föreningen Sveriges Räddningstjänster

Direktionen beslutar

att ansöka om medlemskap i Föreningen Sveriges Räddningstjänster

Bakgrund

Sveriges räddningstjänster har under en tid sett ett behov av ett gemensamt forum eller paraplyorganisation där man gemensamt kan driva räddningstjänstens frågor. Med bakgrund av detta genomfördes en utredning om förutsättningar för att kunna bilda en branschorganisation. Under 2023 och 2024 genomfördes flertalet dialogmöten kring detta. Behov som föreningen tros kunna uppfylla är bland annat att skapa nätverk för politiker och chefer, genomföra konferenser, utbildning, fortbildning och sprida kunskap, opinionsbildning och att vara debattör, ta fram förslag och initiativ till forskning och utveckling, stödja räddningstjänsternas anpassning till viktiga förmågor i framtiden, vara en instans för samråd med nationella och regionala organ med mera.

Merparten av Sveriges räddningstjänster ställer sig positiva till bildandet av föreningen och under senare delen av januari 2025 har föreningen bildats.

Ärendet

Förvaltningen ställer sig positiv till medlemskap i Föreningen Sveriges Räddningstjänster och hemställer om att direktionen beslutar att ansöka om medlemskap i föreningen. Initialt är medlemsavgiften satt till 5000 kronor per 50 000 invånare och år.

Ärendets tidigare handläggning

Ingen tidigare handläggning.

8 § Information om arbetsmiljöfrågor

Ärendet

Förvaltningen informerade om pågående arbetsmiljöarbete enligt följande,

  • arbete med bättre struktur gällande introduktion för nya medarbetare på intranätet pågå,
  • åtgärdslista är efter tidigare OSA-enkät är avslutad,
  • förberedelser pågår inför genomförandet av nya medarbetarenkäten,
  • förbättringsarbete på Sundsvalls brandstation – i aktivitetsbaserade kontoret, vagnhallen samt i kök och uppehållsrum – pågår,
  • upphandling av medicinska kontroller är slutförd, samt
  • upphandling av rehabiliteringstjänster pågår.

9 § Information från arbetsutskottets dialogmöte den 24 januari 2025 med revisionen angående resultatet av granskning av samverkan vid klimatrelaterade kriser

Ärendet

Revisionen hade önskat ett dialogmöte med arbetsutskottet gällande resultatet av granskningen av samverkan vid klimatrelaterade kriser.

Ordföranden redovisade från mötet. Dialogmötet genomfördes och revisionen förklarade sig nöjda med samtalet.

Revisionen anser att samverkansprocessen vid faktiska händelser ska förtydligas genom en särskild samverkansrutin som även inkluderar hur övning inför potentiella händelser ska genomföras med respektive ägarkommun. Förvaltningen kommer att upprätta en rutin i detta avseende och ta fram förslag till direktionen med svar till revisionen så att ärendet kan avslutas.

10 § Information om arbetsläge gällande genomförande av GRIB-utbildning vid MRF Skyddscenter Fillan

Ärendet

Förvaltningen informerade om arbetsläge gällande genomförande av GRIB-utbildning. I mitten av mars 2024 startades den första GRIB utbildningen på MRF:s övningsanläggning på Fillan. För att det skulle vara genomförbart hade flera olika åtgärder vidtagits, bland annat sattes baracker upp för att tillgodose behovet av omklädningsrum, duschmöjligheter och matsal. Även övningsanläggningen behövde utökas med fler övningsmöjligheter för förevisningar, släcktekniksövningar, rökdykningsövningar med mera. Under 2024 utbildades ca 200 brandmän på övningsanläggningen och förbundet har fått väldigt fina utvärderingar av kursdeltagarna som bland annat berömmer våra instruktörer med ord som duktiga, proffsiga och pedagogiska. Under 2025 är det planerat för att utbilda cirka 160 brandmän med option på fler kurser om behovet skulle uppstå.

I början av 2025 har upplägget för GRIB-utbildningen förändrats till att fler delar genomförs på distans och antalet dagar på övningsområdet för varje individ har minskat. Däremot har intensiteten på dagarna på övningsområdet ökat markant. Under de dagar eleverna är på MRF Skyddscenter Fillan är de i larmställ och genomför praktiska övningar och insatser från morgon till kväll. Under de avslutande två veckorna på GRIB-utbildningen så genomförs fyra insatsövningar eller lektioner parallellt hela dagarna. Detta medför att MRF just nu arbetar för fullt med att utrusta fler övningsfordon så att vi har förmåga att klara den ökade intensiteten på övningsdagarna.

Samarbetet med Securitas AB att genomföra GRIB-utbildningar har innebär många fördelar för verksamheten inom MRF. Vi har kunnat genomföra en utveckling av övningsmöjligheterna på MRF Skyddscenter Fillan som annars inte varit möjligt. Förbundet har kunnat behålla räddningsfordon som annars skulle säljas och på så sätt utökat den materiella förmågan. MRF har också kunnat köpa fler ytlivräddardräkter, fler rökskydd, mer slang och armatur och så vidare, vilket är tillskott till hela verksamheten. GRIB-utbildningarna har också medfört kompetensutveckling för MRF:s personal samt att förbundet syns i ett nationellt sammanhang och är en viktig aktör för utbildning av brandmän i Sverige.

Däremot lider MRF fortsatt av växtvärk på övningsområdet eftersom lokalerna inte är anpassade efter den verksamhet som bedrivs idag och den belastning som den medför. Inom en relativt snar framtid kommer det dessutom behöva repetitionsutbildas Västernorrlands kommande 600-700 civilpliktiga brandmän, en utbildning som värdräddningstjänsterna planeras genomföra. Det kommer dessutom medföra behov av nya övningsobjekt för att MRF ska kunna träna på allt från ammunitionsröjning till urban search and rescue (USAR).

MRF behöver fortsätta att utveckla skyddscentrat i en riktning som möjliggör bättre flöden för fler övningsdeltagare så att övningsområdets olika delar i större utsträckning kan användas parallellt.

11 § Information om arbetsläge gällande hantering av funktionen förstärkt medmänniska

Ärendet

Förvaltningen informerade om förstärkt medmänniska. Förstärkt medmänniska är en frivillig förstärkningsorganisation som finns i områden som har långt till närmaste brandstation. Inom MRF kallas konceptet med frivilliga som kan göra en första insats för Förstärkt Medmänniska. I andra sammanhang kan samma koncept kallas civil insatsperson, förkortat CIP.

Vanligtvis tar det minst 20 minuter innan hjälpen från MRF kan vara på plats och de frivilliga kan då göra en första insats med målet att bryta ett skadeförlopp, eller att till exempel påbörja hjärt- och lungräddning.

De som är anslutna till förstärkt medmänniska notifieras via en APP eller sms och agerar helt frivilligt utifrån sin egen möjlighet. SMS-funktionen kommer att utrangeras under 2025 till fördel för APP: en som har fler funktioner.

Från MRF:s sida utbildas de förstärkta medmänniskorna i allmän brandkunskap och HLR samt hur man ska agera vid drunkningslarm och trafikolyckor. Dessa får från MRF ett utrustningspaket med handbrandsläckare, förband, pocketmask och reflexväst. Alla byar har egna hjärtstartare. Reflexvästen är till för egen säkerhet, men även för att brandmännen från MRF ska kunna se vilka som är förstärkta medmänniskor.

Under 2024 har områdena utökats med Bye och Tynderö och omfattar nu 14 byar runt om i Medelpad.

12 § Information om aktiviteter inom Nätverket Jämställd Räddningstjänst 2025

Ärendet

Förvaltningen informerade om Nätverket Jämställd Räddningstjänst (NJR:s) kunskapsdag i Sundsvall den 22 maj 2025, politikerkonferens i Stockholm den 2 oktober 2025 samt NJR-konferensen i Sundsvall den 3 – 4 december 2025.

Vid alla tre aktiviteterna bör direktionen vara representerad. Antalet deltagare från direktionen planeras till fem vid varje tillfälle – tre från majoriteten och två från oppositionen. Reskostnader och förlorad arbetsförtjänst ersätts för dessa deltagare. Ytterligare deltagare för direktionen kan tillkomma gällande aktiviteterna i Sundsvall. I dessa fall ersätts endast reskostnader. Förvaltningen går ut med intresseanmälan och informerar arbetsutskottet som tar ställning till direktionens representation vid aktiviteterna.

13 § Information om händelser/händelseutredningar

Ärendet

Förvaltningen informerade om aktuella händelser och händelseutredningar under perioden sedan föregående direktionssammanträde.

Under 2024 har fler larm inkommit till räddningstjänsten i MRF:s ägarkommuner än 2023. Totalt responderade MRF på 1454 larm varav 68 återkallades alla enheter före ankomst till skadeplats. Anledningen till att resurser återkallas beror oftast på att ytterligare information framkommit under utryckningen som gör att beslut om återkallning kan fattas. Trots ett större antal inkomna larm totalt sett är siffran på responderade händelser lägre än tidigare år. Någon tydlig orsak till att det är så har inte kunnat fastställas men förbundet kommer fortsätta arbeta med uppföljning av detta.

Strax före årsskiftet inträffade en tragisk skoterolycka med dödlig utgång i Moradal, Ånge. Flera enheter från räddningstjänsten larmades till platsen och brandmännen utförde HLR på den skadade personen men hens liv gick tyvärr inte att rädda.

MRF:s utredning av en serie händelser orsakade av extremväder som inträffade i början av november 2023 är nu klar. Snön kom tidigt 2023 och första helgen i november, när marken var täckt av snö och is, drog ett omfattande regnväder in över norrlandskusten. Hårdast drabbat i Västernorrland blev Härnösand, Timrå och Sundsvall. Utredningen har kunnat visa på skillnader i hur räddningstjänsten resurssatt händelser i Härnösand jämfört med Timrå och Sundsvall trots att kommunerna ingår i samma räddningsledningssystem. Slutsatserna i utredningen handlar om hur räddningsledningssystemet kan utvecklas för att vara bättre förberedda för liknande händelser i framtiden.

I mitten av januari 2025 inträffade återigen en serie händelser orsakade av extremväder. Denna gång var det kraftiga vindar som orsakade olika typer av skador och likt november 2023 genererade händelserna ett stort antal inkomna ärenden till räddningstjänsten. Totalt inkom 138 larm mellan kl. 17 och 09, vilket innebär ett nytt larm ca var 7:e minut, till Räddningsregion Mittnorrland (endast 14 av dessa händelser inträffade i MRF:s ägarkommuner). Ledningssystemet ökade bemanningen för att hantera alla inkomna ärenden och lyckades bättre att värdera och resurssätta händelser än i november 2023.

14 § Anmälan av myndighetsbeslut

Ärendet

Förvaltningen informerade om myndighetsbeslut fattade under perioden den 6 december 2024 till och med den 6 februari 2025.

15 § Överlämnande av ledamotsinitiativ från SD, M och KD angående förslag om inspektion av skyddsrum

Ärendet

SD, M och KD överlämnade ledamotsinitiativ angående förslag om inspektion av skyddsrum.

Direktionen överlämnade ledamotsinitiativet till förvaltningen för beredning och förslag till beslut.

16 § Övriga frågor

Inga övriga frågor.

Publiceringsdatum:

Senast publicerad:

Sammanträdesdatum: 07 februari 2025

Förvaringsplats av protokollet: Brandstationen Sundsvall

Datum för uppsättande: 20 februari 2025

Datum för nedtagande: 02 mars 2025

Kontakta

Medelpads räddningstjänstförbund
Telefon: 060-12 32 00
E-post: kontakt@rtjmedelpad.se