Sista april med majbrasor och valborgsmässoeldar

För att tända en privat brasa på egen mark behövs inget tillstånd. Ett offentligt valborgsmässofirande med majbrasa behöver tillstånd från polisen och markägaren. Det är alltid viktigt att tänka på brandsäkerheten.

På Valborgsmässoafton den 30 april får du ordna en privat majbrasa, men eldning sker alltid under eget ansvar. I torr väderlek i kombination med vind kan elden vara svår att hantera. Då måste du vara extra försiktig eller inte elda alls.

Det är också bra att hålla koll på brandrisken – följ SMHIs brandriskprognoser på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i SMHIs väderapp.

Är det utlyst eldningsförbud får du inte elda, se Eldningsförbud, msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

När krävs tillstånd för majbrasan?

Ordnar du Valborgsfirande på allmän plats eller om allmänheten har tillträde till firandet måste du ha tillstånd från polisen. Vill du elda på annans mark krävs markägarens tillstånd.

Behöver jag meddela räddningstjänsten?

Eldning sker alltid under eget ansvar och det finns inget krav på att du ska anmäla eldning till räddningstjänsten, men ska du göra upp en större majbrasa kan det vara bra att vi känner till det. Oavsett om du meddelat oss eller inte rycker vi alltid ut om det kommer ett larm om brand.

Du som tänker elda en större majbrasa på sista april i Sundsvalls, Timrå eller Ånge kommun kan meddela Medelpads Räddningstjänst via vår e-tjänst: Meddela eldning av större majbrasa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Tänk på djuren

Gamla löv- och rishögar är perfekta boplatser för djur som igelkottar, harar, fåglar och katter. En bra försäkran är att dagen innan flytta riset någon meter. Är rishögen stor använd en lång planka att häva med. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom riset så att ingen oskyldig varelse får sätta livet till.

Ha en trevlig Valborg.

Publicerad: