Bild på en första-hjälpen-väska.

Första hjälpen

Första hjälpen innefattar de snabba åtgärder som måste utföras för att upprätthålla livsviktiga kroppsfunktioner och hindra vidare skadeutveckling.


Ring 112 vid allvarliga situationer

Kontakta alltid SOS på 112 vid allvarliga situationer som hjärtinfarkt, hjärtstopp, trafikolyckor, eldsvådor eller kvävnings- och drunkningsolyckor. Medan du väntar på hjälp kan du som har kunskaper i första hjälpen förhindra eller lindra allvarliga skador, kanske till och med rädda liv.

L-ABC

Arbeta efter minnesregeln L-ABC (livsfarligt läge, andning, blödning, chock). Det är en förkortning av den prioritetsordning som gäller vid en akut situation.

L: Livsfarligt läge - kontrollera din egen säkerhet innan du går fram till den skadade.

A: Andning - Kontrollera om personen är vid medvetande genom att leta efter tecken på normal andning och rörelser. Se, lyssna och känn. Finns ingen normal andning - starta hjärt- och lungräddning. Om personen andas, placera personen i stabilt sidoläge med huvudet något böjt bakåt för att fria luftvägarna.

B: Blödning - Stoppa blödningen.

C: Chock och cirkulationssvikt - Lugna personen och ge den värme i form av en filt eller extra kläder.

HLR - Hjärt och lungräddning

Träna HLR hemma. På HLR-rådets hemsida Länk till annan webbplats. finns utbildningsfilmer och information om hur du gör.

1177.se Vårdguiden

Vid mindre akuta lägen så som småsår eller mindre brännskador kan du för det mesta behandla detta själv. Kontakta alltid vården om du är osäker på om professionell hjälp behövs. På 1177.se Länk till annan webbplats. vårdguiden kan du läsa mer om vanliga skador och olyckor.

Är det ett barn som har skadats eller satt i halsen finns speciella saker att tänka på – läs mer om detta på 1177.se Länk till annan webbplats..

Första hjälpen-väska

En mindre första-hjälpen väska är klokt att ha i både sitt hem, i sin bil eller att ta med sig på resa. En bra grund är förbandsmaterial för att göra en första insats vid en olycka.

Medelpads Räddningstjänstförbund erbjuder utbildningar inom HLR och första hjälpen, se mer på sidan Utbildningar.

Senast uppdaterad: