Frivillig resurs

Enligt lagen om skydd mot olyckor ska du få snabb hjälp oavsett var du bor. Bor du på landsbygden kan det ta längre tid innan hjälp kommer. Därför har vi byggt ett koncept som stärker den enskildes förmåga att agera innan räddningspersonal anländer. Vi kallar det för ”förstärkt medmänniska”.

Förstärkt medmänniska

I nio byar finns dessa förstärka medmänniskor. De har fått utbildning ett utrustningskitt. Om det blir ett larm i deras by får de ett SMS och kan rycka ut för att göra en första insats. Att vara förstärkt medmänniska innebär inga skyldigheter, men om de har möjlighet att rycka ut så kan de göra det.

Stor nytta med snabb hjälp

Drivkraften är att kunna göra en första hjälpande insats till olycksdrabbade medmänniskor i sin närhet. Det kan ha en stor betydelse på konsekvenstera av olyckan att någon kommer och gör en snabb insats, i väntan på att mer hjälp kommer från räddningstjänst eller ambulans.

Larmen kan handla om brand, trafikolycka, drunkningstillbud och medvetslös person som kan behöva hjärt- och lungräddning. 

Dessa förstärka medmänniskor finns i: Skatan, Norrhassel, Sulå, Indal, Holm, Överturingen, Kölsillre, Byberget, samt Naggen. Även Matfors bya-vaktsorganisation ingår i sms-utlarmning endast på larm om ”Medvetslös person som saknar andning”. De har hjärtstartare i den bil byavakterna brukar färdas i.

Frivillig kår i Ljustorp

I Ljustorp finns också en frilig kår. De har fordon och utrustning för att kunna göra en första insats om något händer i byn.

Senast uppdaterad:

Kontakta

Kontaktperson Förstärkt medmänniska
Karl Axelsson
Telefon: 070 312 99 35
E-post: karl.axelsson@sundsvall.se