Nu startar vi ett gemensamt ledningssystem för räddningstjänst i 25 norrlandskommuner

Onsdag 10 maj är det uppstart för räddningsledningssystemet Räddningsregion MittNorrland. Ett ledningssystem som ytterligare stärker förmågan att hantera komplexa, samtidigt pågående och långvariga händelser i räddningstjänsten.

Räddningsledningssystemet har hög kapacitet och förmåga att både hantera vardagshändelser och mer omfattande situationer. Det förfogar över samtliga operativa resurser inom Räddningsregion MittNorrland och kan på ett effektivt sätt nyttja dem där de behövs som bäst. Systemet har ett antal ledningsfunktioner och är bemannat dygnet runt. Verksamheten drivs av en ledningscentral från två platser, Sundsvall och Östersund.

Samverkan gör oss robusta

Räddningsregion MittNorrland omfattar 25 kommuner*. Det är en samverkan mellan 14 räddningstjänstorganisationer med totalt 82 räddningsstationer. Den geografiska ytan är cirka en tredjedel av Sveriges yta.

Sverigekarte med området för Räddningsregion MittNorrland markerat.

– När 14 räddningstjänstorganisationer samarbetar då stärker vi ytterligare vår förmåga att hantera komplexa, samtidigt pågående och långvariga händelser – tillsammans är vi mer robusta, säger Per Silverliden, förbundschef Medelpads räddningstjänstförbund.

Räddningsregion MittNorrland möter de behov och krav som räddningstjänstorganisationer ställs inför utifrån den statliga utredningen ”En effektivare kommunal räddningstjänst” och förändringar i lagen om skydd mot olyckor (LSO).

*Arjeplog, Arvidsjaur, Berg, Bräcke, Dorotea, Härjedalen, Härnösand, Kramfors, Krokom, Lycksele, Malå, Norsjö, Ragunda, Sollefteå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Sundsvall, Timrå, Vilhelmina, Ånge, Åre, Åsele, Örnsköldsvik och Östersund.

Publicerad: