Räddningstjänsten Medelpad uppmärksammar civilkurage

Kvällen den 9 juni, på väg hem från fritidshuset, ser Mohamed Zerrouki att det brinner i ett flerfamiljshus längs vägen. Han stannar bilen, bestämmer sig för att ingripa och kommer därmed bidra till att rädda liv.

Det här är ett exempel på stort civilkurage och klartänkthet under en extrem situation. Det uppmärksammar Medelpads räddningstjänstförbund genom att personligen tacka Mohamed Zerrouki för hans insats.

Anton Hörnqvist, Mohamed Zerrouki och Per Silverliden.

Räddningstjänsten Medelpad tackar Mohamed för hans insats. Anton Hörnqvist, insatsledare vid tillfället. Mohamed Zerrouki, som till vardags jobbar som snickare. Per Silverliden, förbundschef Medelpads räddningstjänstförbund.

Det här är ett exempel på stort civilkurage och klartänkthet under en extrem situation. Det uppmärksammar Medelpads räddningstjänstförbund genom att personligen tacka Mohamed Zerrouki för hans insats.

Det första Mohamed gör är att larma 112. Sedan sker allt snabbt och effektivt. Mohamed berättar att tre gånger var han in i det brinnande huset. Första vändan hittar Mohamed en person på entréplan som han får hjälpa att ta sig ut, i stort sett släpa ut. Andra vändan är på övervåningen som är så fylld av rök att det är omöjligt att se något. Mohamed ropar och trevar sig fram, och får kontakt med ytterligare en person som han får leda och halvt bära ut.

Det är osäkert om det finns en tredje person på övervåningen, så Mohamed gör en sista vända in i huset. På övervåningen börjar det nu bli hett. Den sista dörren går inte att öppna. Den verkar var låst, dessutom är den väldigt het. Mohamed tänker att det är nog där inne det brinner och fattar ett klokt beslut att inte försöka forcera dörren. Det visar sig också att det inte finns några fler personer i byggnaden.

– Jag bara gjorde det, säger Mohamed, som tycker att det är självklart att man stannar och ingriper.

Mohamed tycker inte själv att den insats han gjort på något sätt är märkvärdig. Han är mer imponerad av den brandman som på plats gav honom sin tid. Han satte sig ner med Mohamed och pratade vänligt med honom. Skapade lugn och trygghet fastän branden rasade för fullt.

Trots att räddningstjänsten snabbt var på plats fanns det ingen möjlighet att rädda huset.

– Vi lyckades bära ut några saker ur huset, men sedan gick jobbet ut på att förhindra spridning till intilliggande hus, berättar räddningsledaren som var på platsen.

När det brinner och blir kraftig rökutveckling är tiden knapp att rädda liv. Mohameds insats den 9 juni räddade två. Det hedrar vi honom för.

Publicerad: