Eldningsförbudet i Västernorrlands län upphör fredag 30 juni klockan 18.00

De senaste tre veckorna har det varit eldningsförbud i skog och mark här i Västernorrland. Nu upphör förbudet, men tänk på att även om det inte är eldningsförbud så kan det vara risk för skogsbrand. Håll koll på brandriskprognosen.

Enligt SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) väntas det stora mängder regn i länet de kommande dagarna. Väderprognoserna och MSBs (Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps) vägledning om eldningsförbud visar att det inte längre är motiverat att ha kvar ett eldningsförbud. Förbud är en inskränkning och ska användas restriktivt. Därför tar Länsstyrelsen i Västernorrland i samråd med länets räddningstjänster bort eldningsförbudet från och med fredag 30 juni, klockan 18.00.

Räddningstjänsten uppmanar alla att vara aktsamma och hålla koll på brandriskprognosen. Även om det inte längre är eldningsförbud kan det på vissa platser vara torrt i marken så var extra försiktig när du eldar ute i skog och mark.

Håll dig uppdaterad! Läget kan förändras. Kom ihåg att du har eget ansvar att ta reda på vad som gäller där du befinner dig och att även all tillåten eldning eller grillning sker under eget ansvar.

Håll koll på eldningsförbud och brandrisk

På krisinformation.se finns en karta över eldningsförbud Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du kan enkelt hålla koll på brandrisken där du befinner dig med hjälp av appen Brandrisk Ute. På MSBs webbsidan kan du läsa mer om appen Brandrisk Ute Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

På SMHIs webbsida kan du se aktuella brandriskprognoser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: