Höjningen av terrorhotnivån

Säkerhetspolisen (SÄPO) har höjt terrorhotnivån till högt hot, från en tre till en fyra på en femgradig skala. Det betyder inte att du ska sluta göra de saker i vardagen som du brukar göra. Däremot är det bra att vara mer vaksam på saker i närmiljön som avviker från hur det brukar vara.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram material (råd, filmer och utbildning) som riktar sig till privatpersoner och offentliga aktörer.

Vart vänder jag mig för att rapportera något avvikande?

Du kan använda e-tjänsten: Tipsa polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på polisen.se eller ringa 114 14 och ange att du vill tipsa polisen. Gäller det pågående brott eller en akut situation ska du alltid ringa 112.

Var källkritisk

Att vara källkritisk innebär att värdera den information du tar del av. Det betyder dels att förstå att vissa källor har högre trovärdighet än andra, dels att vara medveten om att avsändare av information har ett syfte. Bekräftad information från myndigheter hittar du på bland annat: krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Publicerad: