Måndag 4 september klockan 15.00 testas Hesa Fredrik

Om du hör signalen måndag 4 september, klockan 15.00, behöver du inte göra någonting. Det är bara ett test för att se att varningssystemet fungerar.

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA), också kallad Hesa Fredrik, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap.

Signalen testas fyra gånger per år

För att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år. Tidpunkten för testerna är klockan 15.00 den första helgfria måndagen. Under år 2023 testas signalen följande datum:

  • 6 mars
  • 5 juni
  • 4 september
  • 4 december

Hesa Fredrik hörs endast på utvalda platser

Signalen är inte tänkt att finnas och täcka hela Sveriges yta. Den används vid platser som har stort värde för totalförsvaret eller där det finns särskilt farlig verksamhet och ett stort behov av att kunna larma allmänheten om en olycka riskerar att hända eller har hänt. VMA-signalen kan också finnas i orter som har större vägar där det går transporter av farligt gods som kan riskera allmänhetens hälsa vid olyckor.

Mer om utomhusvarning och VMA

På Myndigheten för sammhällsskydd och beredskaps (MSBs) webbplats finns frågor och svar om utomhusvarning och VMA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: