Brandvarnardagen den 1 december – en livsviktig dag

I dag vill vi uppmana alla att testa sina brandvarnare och säkerställa att de är rätt placerade. Har du någon i din närhet som har svårt att själv testa brandvarnaren? Hjälp till.

En brandvarnare är en billig livförsäkring. Brandvarnaren reagerar på den farliga röken och varnar dig så att du kan ta dig ut i säkerhet. Den kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda livet, varna andra och börja släcka branden.

  • En brandvarnare bör täcka maximalt 60 kvadratmeter.
  • Placera brandvarnaren i taket, minst 50 centimeter från väggen, eftersom varm rök stiger uppåt.
  • En bra placering är i sovrummen, eller strax utanför, så att du blir väckt om en brand startar medan du sover.
  • Bor ni på flera våningsplan bör det finnas minst en fungerande brandvarnare på varje våningsplan, helst seriekopplade.

Vi träffas på Birsta City

Den 1 december, klockan 13.00-16.00, finns räddningstjänsten Medelpad och Brandskyddsföreningen Västernorrland på Birsta City för att prata om brandsäkerhet och brandvarnare.

Påminnelse om test av brandvarnare

Vill du bli påmind om att testa brandvarnare erbjuder MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) en sms-tjänst, mer information finns på MSBs webbplats: https://www.msb.se/sv/rad-till-privatpersoner/brandsakerhet-i-hemmet/brandskyddsutrustning/brandvarnare/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler viktiga brandskydd

Räddningstjänsten rekommenderar att du förutom brandvarnare också har handbrandsläckare och brandfilt i bostaden. Läs om tre viktiga brandskydd.

Publicerad: