Sista april med majbrasor och valborgsmässoeldar

För att tända en privat brasa på egen mark behövs inget tillstånd. Ett offentligt valborgsmässofirande med majbrasa behöver tillstånd från polisen och markägaren. Det är alltid viktigt att tänka på brandsäkerheten.

På Valborgsmässoafton den 30 april får du ordna en privat majbrasa, men eldning sker alltid under eget ansvar. I torr väderlek i kombination med vind kan elden vara svår att hantera. Då måste du vara extra försiktig eller inte elda alls.

Det är också bra att hålla koll på brandrisken – följ SMHIs brandriskprognoser på webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i SMHIs väderapp.

Är det utlyst eldningsförbud får du inte elda, se Eldningsförbud, msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Krävs tillstånd för majbrasan?

Ordnar du Valborgsfirande på allmän plats eller om allmänheten har tillträde till firandet måste du ha tillstånd från polisen. Vill du elda på annans mark krävs markägarens tillstånd.

Du kan också behöva söka dispens hos kommunen. Mer information om trädgårdsavfall och majbrasor finns här:

Behöver jag meddela räddningstjänsten?

Du ska inte anmäla eldning till räddningstjänsten. Vi ger inte tillstånd att elda. Vi kan ge och tips och råd hur du eldar säkert: Elda säkert på din tomt. Eldning sker alltid under eget ansvar. Får vi larm om brand rycker vi alltid ut.

Tänk på djuren

Gamla löv- och rishögar är perfekta boplatser för djur som igelkottar, harar, fåglar och katter. En bra försäkran är att dagen innan du ska elda flytta riset någon meter. Är rishögen stor använd en lång planka att häva med. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom riset så att ingen oskyldig varelse får sätta livet till.

Ha en trevlig Valborg.

Publicerad: